Onderzoeken

Neem contact op

Onderzoeken

Soms is het nodig om bij uw huisdier verdere onderzoeken te doen. Hoe vervelend dit ook is, we proberen dit met zo min mogelijk stress voor uw dier uit te voeren. Hier leest u meer over alles wat wij in huis kunnen raadplegen.

Neem contact op

Bij Dierenkliniek Smarius krijgt uw huisdier de meest professionele veterinaire zorg. De kliniek is in handen van twee gediplomeerde dierenartsen, die naast gespecialiseerd werk ook persoonlijke aandacht geven en betrokken zijn bij ieder dier.

Röntgenfoto

Met behulp van een röntgenfoto kunnen we het skelet, de borstholte en buikholte van uw huisdier makkelijk in beeld brengen. Bij röntgenfoto’s wordt gebruik gemaakt van röntgenstralen. Deze gaan dwars door het lichaam en worden dan opgevangen op een plaat die gevoelig is voor deze stralen. Vervolgens worden ze omgezet naar een digitaal röntgenbeeld. Op dit beeld kunnen we vijf verschillende dichtheden onderscheiden: metaal, bot, weke delen, vet en gas.

Wilt u meer weten over het maken van een röntgenfoto voor uw huisdier? Neem dan contact op met Dierenkliniek Smarius!

Echografie

Door middel van echografie kunnen we een diagnose of eventuele dracht vaststellen bij uw huisdier. Het gaat om een pijnvrije techniek waarbij een bewegend beeld gevormd kan worden van de inwendige organen van uw huisdier. Dit gebeurt door middel van geluidsgolven. Deze geluidsgolven zijn niet schadelijk. Echoscopie wordt met name gebruikt voor het onderzoeken van de ingewanden en voor een drachtigheidsonderzoek. Daarnaast wordt deze methode gebruik om de hartfunctie te bekijken.

Microscopie

De microscoop wordt regelmatig gebruikt als diagnostisch hulpmiddel gezien het snel informatie verschaft. Door de sterke vergroting kunnen we kleine organismen en bepaalde cellen waarnemen. Eerst wordt een staal afgenomen van waar we meer informatie over willen. Dit kan oa. urine, ontlasting, oren, huid, bloed,.. zijn. Het staal wordt op een glaasje gebracht en wordt eventueel aangekleurd. Vervolgens kunnen we in detail deze preparaten beoordelen.

Bloedonderzoek

Soms zal Dierenkliniek Smarius een bloedonderzoek adviseren naargelang de klachten en symptomen. Dierenkliniek Smarius heeft de nieuwste apparatuur waardoor we een groot aantal waarden in het bloed in huis kunnen meten. Het voordeel hiervan is dat u de uitslag al binnen een kwartier kan krijgen. 

Uiteraard hebben we hiervoor bloed nodig. Dit halen we uit de poot of de hals en zorgen ervoor dat uw huisdier hier zo min mogelijk last van heeft. Er kan gekozen worden voor een klein of groot bloedonderzoek. Dit zal in overleg gebeuren met de dierenarts. 

Wanneer we iets niet in huis kunnen bepalen, dan wordt het bloed opgestuurd naar het laboratorium. De uitslag hebben wij meestal na 1 of 2 dagen binnen.

Progesteronbepaling:

Met onze apparatuur kunnen wij ook de progesteron van uw teefje testen. Binnen 10 minuten heeft u dan de uitslag en weet u of zij klaar is om gedekt te worden of als er binnen een paar dagen nog een volgende bepaling moet plaatsvinden.

 

Urineonderzoek

Wanneer we de urine moeten onderzoeken hebben we vaak genoeg aan een klein plasje. Bij een hond kunt u dit opvangen in een potje of eventueel met behulp van een pollepel. Bij de kat is dit niet mogelijk en daarvoor bestaan er speciale korreltjes voor in de kattenbak die geen vocht absorberen. Met een spuitje kunt u het dan opzuigen. Indien dit ook een opgave is, kunnen we altijd kijken op de praktijk zelf als de blaas vol genoeg is om hem aan te prikken.

We bepalen de concentratie van de urine alsook een heleboel andere waarden. Tot slot kijken we de urine na onder de microscoop om te kijken of we iets van blaasgeruis zien. Dit kan allemaal essentieel zijn om een gepaste behandeling te starten.

Contactformulier

  • Max. bestandsgrootte: 999 MB.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.