Ontwormen

Neem contact op

Ontwormen

Het is om verschillende redenen belangrijk om uw huisdier te ontwormen. Zo is een worminfectie allereerst niet goed voor de gezondheid van uw huisdier. U kunt dit onder andere herkennen aan verschijnselen zoals diarree, braken, vermagering, jeuk aan de anus, een doffe vacht, problemen in de organen en oogproblemen. Een tweede reden om uw huisdier goed te ontwormen is vanwege jonge kinderen. Zij spelen regelmatig in openbare speeltuinen en zandbakken. Aangezien dit plekken zijn waar huisdieren (en dan met name katten) regelmatig hun uitwerpselen achter laten, lopen de spelende kinderen het risico om besmet te raken.

Hoe komt mijn huisdier aan wormen?

Uw huisdier kan op verschillende manieren met wormen in aanraking komen. Zo gebeurt dit bij katten vaak door het jagen op muizen en vogels. Honden raken in veel gevallen besmet door het eten van de ontlasting van andere honden en katten. Ook dieren die (bijna) nooit buiten komen, kunnen wormen oplopen. Bijvoorbeeld doordat u buiten bent geweest en door middel van uw schoenzolen die wormeitjes mee naar binnen neemt.

Neem contact op

Bij Dierenkliniek Smarius krijgt uw huisdier de meest professionele veterinaire zorg. De kliniek is in handen van twee gediplomeerde dierenartsen, die naast gespecialiseerd werk ook persoonlijke aandacht geven en betrokken zijn bij ieder dier.

Ontwormen van uw hond

Ontwormen kan het beste gedaan worden door middel van een tabletje of orale pasta. Wanneer u dit uw pup al jong aanleert, gaat dit meestal gemakkelijk. U kunt het uw hond nog makkelijker maken door het tabletje bijvoorbeeld in wat lekkers te verstoppen. Een eventueel alternatief is het ontwormen door middel van een pipetje.

Verschil tussen ontwormen van uw pup of volwassen hond

Het ontwormen van een pup en een volwassen hond is niet hetzelfde. Al in de baarmoeder en bij het drinken van de moedermelk kunnen pups besmet raken met wormeitjes. Ook komen wormeitjes overal in de omgeving voor. Daarom is het bijna onmogelijk om te voorkomen dat uw pup besmet raakt. Ontworm uw pup daarom tot de leeftijd van 3 maanden iedere twee weken. Vervolgens doet u dit tot de leeftijd van 6 maanden iedere maand. Daarna kunt u uw volwassen hond zijn verdere leven het beste vier keer per jaar ontwormen.

Wilt u weten welke manier van ontwormen u het beste kunt gebruiken? En welk ontwormschema u het beste kunt aanhouden? Vraag Dierenkliniek Smarius om advies!

Ontwormen van uw kat

Ontwormen kan het beste gedaan worden door middel van een tabletje of orale pasta. Wanneer u dit uw kitten al jong aanleert, gaat dit meestal gemakkelijk. U kunt het uw kat nog makkelijker maken door het tabletje bijvoorbeeld in wat lekkers te verstoppen. Een eventueel alternatief is het ontwormen door middel van een pipetje.

Verschil tussen ontwormen van uw kitten of volwassen kat

Het ontwormen van een kitten en een volwassen kat is niet hetzelfde. Al in de baarmoeder en bij het drinken van de moedermelk kunnen kittens besmet raken met wormeitjes. Ook komen wormeitjes overal in de omgeving voor. Daarom is het bijna onmogelijk om te voorkomen dat uw kitten besmet raakt. Ontworm uw kitten daarom tot de leeftijd van 3 maanden iedere twee weken. Vervolgens doet u dit tot de leeftijd van 6 maanden iedere maand. Daarna is de frequentie van ontwormen afhankelijk van het leefpatroon.

Wilt u weten welke manier van ontwormen u het beste kunt gebruiken? En welk ontwormingschema u het beste kunt aanhouden? Vraag Dierenkliniek Smarius om advies!

Contactformulier

  • Max. bestandsgrootte: 999 MB.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.